Πιστοποίηση - Τεχνογνωσία και Τεχνική Υποστήριξη

Πιστοποίηση - Τεχνογνωσία και Τεχνική Υποστήριξη

Γράφτηκε από: Delis s.a. Δημοσιεύθηκε: Νέα Ημερομηνία: 2015-08-13 Το διάβασαν: 3079 Σχόλια: 0

Τι είναι η Πιστοποίηση Προϊόντος;


Τα τελευταία χρόνια όπως ήδη ξέρουμε, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, της πλήρης ασυμφωνίας στις πολυκατοικίες για το πετρέλαιο και τη μείωση της οικονομικής ευχέρειας των καταναλωτών, έγινε στροφή στους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, με πρώτο από αυτούς τα ενεργειακά τζάκια και τις ενεργειακές σόμπες, με καύσιμη ύλη ξύλο ή πέλλετ.

      Μπήκαν πολλές εταιρείες και από διάφορες χώρες με προϊόντα τέτοιου είδους, χωρίς πιστοποιήσεις και καταστήματα πώλησης χωρίς εμπειρία στο χώρο του ενεργειακού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα, τα οποία άλλοτε ευθυνόταν η εγκατάσταση και άλλοτε το ίδιο το προϊόν (μη πιστοποιημένο). Καταστήματα e-shop, τα οποία απλά πρόσθεσαν και αυτά τα προϊόντα στη λίστα τους, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα γι' αυτά και να μπορούν να υποστηρίξουν το προϊόν και τον πελάτη.

      Η αλήθεια είναι ότι δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα....

      Πάμε όμως να δούμε τι συμβαίνει με αυτά τα προϊόντα, τι σημαίνει το να έχει ένα προϊόν πιστοποίηση και πόσο σημαντικό είναι...

      Ποιά είναι η τεχνογνωσία του καταστήματος που τα εμπορεύεται και των συνεργείων που κάνουν τις εγκαταστάσεις...



Τι είναι η πιστοποίηση ενός προϊόντος ?

Η πιστοποίηση μίας ενεργειακής εστίας ή μίας ενεργειακής σόμπας είναι κάτι πολυσύνθετο, όπου το προϊόν περνάει από διάφορες διαδικασίες - φάσεις, προκειμένου να ελεγχθεί ο τρόπος παραγωγής, τα πιστοποιημένα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, ο έλεγχος της απόδοσης και της κατανάλωσης του προϊόντος. 

Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι η εξής:

·        Τεχνική ανάλυση προϊόντος και έρευνα όλων των εφαρμοζόμενων προτύπων

·        Κατασκευαστικές διορθώσεις και βελτιώσεις για τη συμμόρφωση του προϊόντος με τα πρότυπα που αφορούν στο προϊόν

·        Δημιουργία τεχνικού φακέλου

·        Συμφωνία με αρμόδιο φορέα για την πιστοποίηση του προϊόντος ή της παραγωγής.

·        Δοκιμές (από τον ίδιο τον φορέα ή άλλο αρμόδιο διαπιστευμένο εργαστήριο)

·        Τεκμηρίωση Παραγωγής σύμφωνα με το Σχεδιασμό αλλά και τις απαιτήσεις του φορέα Πιστοποίησης 

·        Πιστοποίηση Προϊόντος ή Παραγωγής ανάλογα με τις απαιτήσεις του φορέα πιστοποίησης.

Κάθε πιστοποιημένο προϊόν φέρει, ειδικό έντυπο της εταιρείας παραγωγής και ανάγλυφο λαμαρινένιο ταμπελάκι ενσωματωμένο επάνω στο μηχάνημα όπου αναγράφονται, όνομα προιόντος, εταιρεία παραγωγής, ημερομηνία παραγωγής, απόδοση σε kw, βαθμός απόδοσης %, είδος καυσίμου, πιστοποίηση CE και άλλα στοιχεία ανάλογα το προϊόν.

               Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε, ότι ένα Πιστοποιημένο προϊόν, κατασκευάζεται με αυστηρές προδιαγραφές και ελέγχεται η κατασκευή και η εύρυθμη λειτουργία του, άρα ξέρουμε τι αγοράζουμε και τι αποτελέσματα θα έχουμε στη λειτουργία του συγκεκριμένου ενεργειακού τζακιού ή της ενεργειακής σόμπας, χωρίς καπνίσματα και απρόβλεπτες καταστάσεις.


 

Τεχνογνωσία καταστήματος


               Η τεχνογνωσία είναι κάτι που πολλοί το επικαλούνται αλλά λίγοι την έχουν. Δυστυχώς καταστήματα φυσικά ή ηλεκτρονικά (e-shop) χωρίς να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις στο τομέα της θέρμανσης και των ενεργειακών αυτών συστημάτων υπό μορφή τζακιού και σόμπας, αποκτούν άποψη για το τύπο θέρμανσης, αλλά και τύπο προϊόντος που χρειάζεται ο κάθε χώρος για να καλύψει τις ανάγκες του σε θέρμανση.

Θεωρητικά είναι πολύ απλό... αλλά στη πραγματικότητα συναινούν πάρα πολλές παράμετροι  για να προτείνεις τη κατάλληλη ενεργειακή εστία ή ενεργειακή σόμπα για το κάθε χώρο. Μη λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές, υπάρχει κίνδυνος να προταθεί λάθος ενεργειακό προϊόν, είτε σε έλλειψη, είτε σε υπερμεγέθης.

Εκτός από την επιλογή προϊόντος το επόμενο ζήτημα είναι η τεχνική κάλυψη σε όλους τους τομείς εγκατάστασης από το κατάστημα. Εννοείται ότι αυτός που το πουλάει πρέπει να γνωρίζει και όλη τη διαδικασία εγκατάστασης και να μπορεί να δώσει οποιαδήποτε τεχνική λύση του ζητηθεί, δηλαδή πρέπει να παρέχει πλήρης τεχνική υποστήριξη στο πελάτη του και ακόμα σημαντικότερο να συνάδει η εγκατάσταση σύμφωνα με τα πρότυπα εγκατάστασης, της εταιρείας παραγωγής, προκειμένου να είναι σε ισχύ και η εργοστασιακή εγγύηση του προϊόντος, σε κάθε άλλη περίπτωση θα υπάρχουν προβλήματα.

 

Τεχνογνωσία συνεργείων εγκατάστασης

 

Τα συνεργεία είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.

Τζακάδες από τα παλιά, χωρίς την απαιτούμενη γνώση για τα "ενεργειακά" τζάκια, είτε καλοριφέρ, είτε αερόθερμα, βάζουν τις δικές τους πινελιές χαραμίζοντας τη σωστή λειτουργία των "ενεργειακών" εστιών κάνοντας τραγικά λάθη αφού δεν ξεχωρίζουν τη μεγάλη και ουσιώδη διαφορά, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ενεργειακό πιστοποιημένο προϊόν και όχι ένα απλό τζάκι όπως παλιά.

Οι προδιαγραφές εγκατάστασης ποικίλουν ανάλογα τη κατοικία, το οικοδόμημα και τη περιοχή που βρίσκεται. Σημαντικό είναι και ο υπολογισμός για τα κυβικά αέρα που πρέπει να εισέρχονται και να εξέρχονται από το χώρο... Μεγάλο κεφάλαιο είναι ο υπολογισμός και η κατασκευή της καμινάδας, το οποίο επηρεάζει την σωστή λειτουργία του ενεργειακού τζακιού ή της ενεργειακής σόμπας. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η θέση του τζακιού στο χώρο που θα τοποθετηθεί.

Υδραυλικοί υπάρχουν παντού και μάλιστα πολύ καλοί, εμείς βέβαια χρειαζόμαστε Θερμουδραυλικούς, που να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις για την εγκατάσταση ενεργειακής εστίας καλοριφέρ. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για τη σωστή εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος σωληνώσεων, σύνδεσης με το υπάρχων δίκτυο σωμάτων, ταυτόχρονη λειτουργία και των δύο κυκλωμάτων, χωρίς να γίνεται δύσκολο  για τον πελάτη, χωρίς περίπλοκες καταστάσεις και με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

 Συνδυασμό λειτουργίας παλαιού συστήματος θέρμανσης και ηλιακών συλλεκτών, ώστε η θέρμανση να γίνεται αποδοτικότερη - οικονομικότερη και για ολόκληρη την χειμωνιάτικη περίοδο χωρίς διακοπές. Συνδυασμένη εγκατάσταση για παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης.

Γυψοσανιδάδες είναι στο τελικό στάδιο εγκατάστασης, όμως και αυτοί είναι πολύ σημαντικοί... απαιτείται εξειδίκευση, όχι στο πως θα βάλουν τη γυψοσανίδα τους, αλλά το πως πρέπει να τοποθετηθεί το τμήμα με τη μόνωση και το αλουμίνιο, χρήση πιστοποιημένων υλικών κατάλληλα για υψηλές θερμοκρασίες, τα κενά που πρέπει να υπάρχουν στο θάλαμο του ενεργειακού τζακιού, θυρίδες επίσκεψης, περσίδες για τον αέρα και κάποιες άλλες λεπτομέρειες για τη σωστή λειτουργία της ενεργειακής εστίας.

 

Όπως θα είδατε και εσείς, όλη η σειρά πραγμάτων, από την σκέψη αγοράς μίας εστίας μέχρι και την ολοκλήρωσή της εγκατάστασης απαιτείται υπεύθυνη μελέτη και εργασία σε όλα τα στάδια, για να υπάρχει ένα τελικό σωστό αποτέλεσμα.

Εμείς στη ΔΕΛΗΣ Α.Ε. διαθέτουμε όλο το πακέτο υπεύθυνα και εγγυημένα, από την αρχική καθοδήγηση της επιλογής εστίας ή σόμπας, μέχρι και την πλήρη εγκατάσταση, παρέχοντας γραπτή εγγύηση.

 

Με εκτίμηση Ηλίας Δελής

"Τεχνικός & Εγκαταστάτης Ενεργειακών Πιστοποιημένων Εστιών"

Ιστοσελίδα: EdilKaminHellas.gr

e-mail: delis_sa@hotmail.gr / 694 6211 061

paypal